Stále častěji se v médiích řeší moderní téma: zdravá výživa. Kvalita dětského jídelníčku je čím dál důležitější téma, v Česku totiž stále přibývá obézních dětí.

Deník MF Dnes vydal článek – nezávislý test Mladé Fronty Dnes, který hodnotil jídelníčky namátkově vybraných 10 českých školních jídelen. Mezi vybranými je i naše školní jídelna ZŠ a MŠ Majakovského. K hodnocení dali dvoutýdenní jídelníček z letošního dubna, tak jak je vyvěšen na internetových stránkách škol. Jídelníčky hodnotil Petr Havlíček, odborník na výživu. Obědy známkoval podle jejich skladby, vhodnosti potravin a jejich úpravy pro děti z hlediska toho, nakolik jde o pestré jídelníčky, či naopak o zastaralé a těžké. Jídelníčky hodnotil anonymně a známkoval jako ve škole.

Naše školní jídelna dostala plných pět hvězdiček a známku 1-2. Jen na obhajobu negativního hodnocení, že ryba byla pouze jednou a chybí čerstvé ovoce, bychom rádi dodali, že ryba v měsíci dubnu byla celkem 4x, což plně splňuje požadavky pro dětský jídelníček a ovoce v hodnotícím dvoutýdenním období bylo dětem podáno celkem 3x. Ale nebylo uvedeno v jídelníčku na internetových stránkách. Tudíž tuto skutečnost nemohli posoudit. Toto hodnocení by tedy dopadlo ještě lépe. Přesto děkujeme MF Dnes za článek a jsme rádi, že toto téma se stále řeší.

Také bychom chtěli dodat, že nám záleží na zdraví našich dětí. Ve školní jídelně používáme suroviny bez konzervačních látek, umělých barviv a aromat, nepoužíváme polotovary, denně nabízíme dětem neslazené nápoje a snažíme se hravou formou (Bondíkmánie) děti přimět jíst čerstvé saláty a netradiční lehčí jídla.

Žaneta Sobelová, vedoucí školní jídelny

Číst dál: Naše školní jídelna dostala pět hvězdiček v testu MF Dnes

Dne 15. 10. 2015 jsme v naší jídelně uskutečnili Vaření s Podravkou. Naše pozvání přijal pan Zbyněk Diatka, šéfkuchař společnosti Podravka – Lagris, a. s., který se v mezinárodní soutěži konané v Chorvatsku umístil na třetím místě. Naše kuchařky společně s panem šéfkuchařem uvařili skvělá jídla: polévku Fasoláda, Ajvarovou omáčku s kuřecím masem a celozrnným knedlíkem, Bulgurové rizoto, Jáhlový dezert s tvarohem a ovocem. Dětem oběd moc chutnal, chodily si na přídavky i vícekrát. Tato jídla rádi znovu zařadíme do našeho jídelníčku. Dětem se pan kuchař líbil a proto není divu, že paní kuchařka měla výdejní okýnko prázdné, každý chtěl dostat oběd z rukou pana kuchaře J. Cílem bylo uvařit jídla nová, modernější z méně tradičních surovin, přiblížit dětem zdravé suroviny, které neznají a bojí se je ochutnat. Některé výrobky firmy Podravka – Lagris byly vystavené. Děti si mohly prohlédnout z čeho se oběd vařil, ale i jiné suroviny, které v jídelně běžně používáme (pohanka, různé luštěniny, jáhly, kuskus, bulgur, koření bez přídavků glutamátů a další).

Tento den byl zpestřením nejen pro naše strávníky, ale i pro kuchařky, které rády zkouší nové recepty, dozvěděly se pár zajímavostí ze světa gastronomie a pan šéfkuchař velice ocenil a pochválil práci našich kuchařek, vybavení a čistotu školní kuchyně. Rád se k nám opět někdy vrátí a my se budeme moc těšit. Děti se chtěly s panem šéfkuchařem vyfotit J a zde máte pár fotek.

Vaření s Po...
Vaření s Podravkou Vaření s Podravkou

Žaneta Sobelová, vedoucí ŠJ  

Stravné platíme na 1 měsíc dopředu povolením k inkasu z účtu.

Přihlášky ke stravování jsou k dispozici u vedoucí školní jídelny, vyplňte včetně čísla Vašeho bankovního účtu, na kterém budete mít zřízeno "povolení k inkasu"  a nastaven dostatečně vysoký finanční limit(pro dítě postačí limit 600,-). Nezadávejte žádné symboly. Zřizujete-li povolení inkasa přes internet, doložte výpis o zřízení, můžete poslat e-mailem. Klienti České spořitelny zadávají povolení k inkasu ve prospěch účtu č. 100066971/0800. Klienti ostatních bank zadávají povolení k inkasu ve prospěch účtu č. 4934791/0100.

Stravné na září 2015 bude staženo k 20. srpnu 2015.

Čip ke stravování si mohou noví strávníci vyzvednout u ved. školní jídelny poslední pracovní týden v srpnu. Záloha za čip 100 Kč/ks.

V hotovosti se stravné nevybírá.

S případnými dotazy se obracejte na vedoucí školní jídelny (i v případě, že nemáte žádný účet)
Žaneta Sobelová, tel. 596 312 003, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Naše školní jídelna se zapojila do projektu „Škola plná zdraví“ s firmou Bonduelle , která nám dodává výbornou kvalitní zeleninu. Společně realizujeme soutěž Bondík mánie. Děti dostaly soutěžní kartičky, do kterých sbírají bondíky (razítka) za každé snězené jídlo – polévku, hlavní chod a salát (ne za sladké jídlo). Za nasbírané bondíky si děti mohou vybrat odměnu – dáreček dle vlastního výběru.

Tato soutěž se stala již tradicí, začíná vždy v únoru nebo v březnu, letos se koná už 4. rokem. Cílem je děti motivovat ke zdravému životnímu stylu, ke kterému  patří i oběd, jehož součástí jsou zdraví prospěšné suroviny. Protože zdravé stravování = půl zdraví. Snažíme se, aby dětem zeleninová a luštěninová jídla chutnala, aby se naučily jíst polévky, ryby, aby si k jídlu vzaly i salát, zkoušely nová jídla a suroviny, které neznají.

Děti jsou moc šikovné, vzorně vrací prázdné talířky, aby nasbíraly co nejvíce bondíků a těší se na dárečky.  J

Tady je pár foteček z naší Bondík mánie.

Bondík Máni...
Bondík Mánie Bondík Mánie

Vážení strávníci,

od 1. 4. 2016 dochází ke zvýšení ceny za oběd ve školní jídelně o 1,- Kč z důvodu zvýšení nákladů.

Děkujeme za pochopení.

 
 
Platí strávník
Finanční norma
Žáci 7 - 10 let
22 Kč
22 Kč
Žáci 11 - 14 let
24 Kč
24 Kč
Žáci 15 a více let
26 Kč
26 Kč
Zaměstnanci ZŠ Majakovského
(doplatek FKSP 6,-  Kč)
20 Kč
26 Kč
Zaměstnanci ZUŠ
(doplatek FKSP 5,- Kč potraviny
dopl. organizace 16,- Kč režijní náklady)
34 Kč
26 Kč
Důchodci ZŠ Majakovského  (dopl. FKSP 6,-  Kč, neplatí věcnou režii)
46 Kč
26 Kč
Důchodci města Karviné
(neplatí věcnou režii)
52 Kč
26 Kč
Cizí strávníci
55 Kč
26 Kč

 CENA OBĚDA PRO CIZÍ STRÁVNÍKY ČINÍ:

Potraviny
26 Kč
Režijní a mzdové náklady
26 Kč
Zisková přirážka
3 Kč
CELKEM
55 Kč

Zpracovala: Žaneta Sobelová, ved. ŠJ

Mgr. Roman Hamrus, ředitel ZŠ a MŠ