vyplývá z vyhlášky ministerstva školství č.107/2005 Sb. o školním stravování, z vyhlášek ministerstva zdravotnictví č.561/2005 Sb.

Organizace provozu stravování

  • obědy se ve školní jídelně vydávají v době od 11:55 do 14:00 hod.

Žáci si po příchodu do šatny odloží aktovku do skříňky a s oblečením vstupují do jídelny.

  • v jídelně se každý žák obsluhuje sám. Polévku mu nalije pedagogický dozor. Ten také dohlíží na bezpečnost a kázeň dětí.
  • další jídlo mu vydá kuchařka u výdejního okénka na čip ke stravování. Každý předem hlásí kolik asi sní, abychom snížili zbytky na minimum. Strávník může požádat o přídavek. Menu č.l nebo č.2 si strávník objednává  sám v objednávkovém terminálu na týden dopředu.

    Norma masa je následující:

     7 – 10 let   v syrovém stavu 60 gr.     po tepelné úpravě  činí     35 gr.

     11 – 14 let                            70 gr.                                              45 gr.

     15 a více let                          80 gr.                                              56 gr.

     dospělí                                 80 gr.                                              56 gr.

-     použité nádobí odevzdá u okénka k tomu určenému a každý strávník si po sobě utře stůl

  • v jídelně nepobíháme ani nekřičíme, také neničíme vybavení školní jídelny
  • stravu včetně ovoce konzumujeme ve školní jídelně. 

Způsob placení, přihlašování a odhlašování obědů

Stravné platíme na 1 měsíc dopředu. Úhradu lze provést budˇ složenkou nebo inkasem z účtu.

Stále častěji se v médiích řeší moderní téma: zdravá výživa. Kvalita dětského jídelníčku je čím dál důležitější téma, v Česku totiž stále přibývá obézních dětí.

Deník MF Dnes vydal článek – nezávislý test Mladé Fronty Dnes, který hodnotil jídelníčky namátkově vybraných 10 českých školních jídelen. Mezi vybranými je i naše školní jídelna ZŠ a MŠ Majakovského. K hodnocení dali dvoutýdenní jídelníček z letošního dubna, tak jak je vyvěšen na internetových stránkách škol. Jídelníčky hodnotil Petr Havlíček, odborník na výživu. Obědy známkoval podle jejich skladby, vhodnosti potravin a jejich úpravy pro děti z hlediska toho, nakolik jde o pestré jídelníčky, či naopak o zastaralé a těžké. Jídelníčky hodnotil anonymně a známkoval jako ve škole.

Naše školní jídelna dostala plných pět hvězdiček a známku 1-2. Jen na obhajobu negativního hodnocení, že ryba byla pouze jednou a chybí čerstvé ovoce, bychom rádi dodali, že ryba v měsíci dubnu byla celkem 4x, což plně splňuje požadavky pro dětský jídelníček a ovoce v hodnotícím dvoutýdenním období bylo dětem podáno celkem 3x. Ale nebylo uvedeno v jídelníčku na internetových stránkách. Tudíž tuto skutečnost nemohli posoudit. Toto hodnocení by tedy dopadlo ještě lépe. Přesto děkujeme MF Dnes za článek a jsme rádi, že toto téma se stále řeší.

Také bychom chtěli dodat, že nám záleží na zdraví našich dětí. Ve školní jídelně používáme suroviny bez konzervačních látek, umělých barviv a aromat, nepoužíváme polotovary, denně nabízíme dětem neslazené nápoje a snažíme se hravou formou (Bondíkmánie) děti přimět jíst čerstvé saláty a netradiční lehčí jídla.

Žaneta Sobelová, vedoucí školní jídelny

Vážení rodiče,

rádi bychom Vám nabídli možnost stravování Vašich dětí ve školní jídelně ZŠ Majakovského.

Žáci naší školy mají nárok na státem dotované stravné, kdy vy platíte pouze cenu potravin, což dělá podle věku dítěte:   

7 - 10              23,- Kč

11 - 14            25,- Kč

15 a více        26,- Kč

Další náklady (mzdové a režijní) spojené s výrobou jídel platí stát. Máte tedy možnost využít této nabídky a mít pro své dítě levný a kvalitní oběd.

Vaše dítě dostane polévku, hlavní chod, nápoj, salát, popř.ovoce a občas i něco dobrého na zoubek (musli tyčinku, moučník, puding, šlehaný tvaroh s ovocem). Pokud máte doma většího jedlíka, vždy si může přidat polévku, omáčku s přílohou i salát.

Dítě si může vybrat ze dvou druhů jídel, může si vybrat slazený i neslazený nápoj. Jídla připravujeme vždy ten den z čerstvých a kvalitních surovin, dbáme na různorodost stravy       ( různé druhy masa a ryb, různé přílohy, bezmasá jídla a jednou za dva týdny  i sladké jídlo), často dětem děláme různé čerstvé zeleninové saláty.

Nabízíme především klasická jídla, která znají, která mají rády, ale mohou také vyzkoušet jídla z netradičních surovin (pohanka, jáhly, cizrna, kuskus).

Zapojili jsme se do projektu „Škola plná zdraví“ s firmou Bonduelle a odebíráme velmi kvalitní zeleninu, ze které jídla připravujeme a pro děti z 1.stupně připravujeme soutěž, kdy děti za snědený oběd dostanou bondík (razítko) a za nasbírané bondíky dostanou dárečky.

Naší prioritou je vařit dětem chutné obědy, kdy samozřejmostí je splnění veškerých hygienických a stravovacích norem.

Vy i Vaše dítě máte možnost si jídla objednávat přes internet. Můžete tedy velmi snadno zjistit, nebo si zkontrolovat, co si Vaše dítě vybralo.

Dále nabízíme možnost stravování pro cizí strávníky a důchodce.

Veškeré dotazy Vám velice ráda zodpoví vedoucí školní jídelny, tel. 596 312 003.

V případě zájmu jsme tady pro Vás.

Žaneta Valošková, ved. ŠJ

Mgr. Roman Hamrus, ředitel školy

Dne 15. 10. 2015 jsme v naší jídelně uskutečnili Vaření s Podravkou. Naše pozvání přijal pan Zbyněk Diatka, šéfkuchař společnosti Podravka – Lagris, a. s., který se v mezinárodní soutěži konané v Chorvatsku umístil na třetím místě. Naše kuchařky společně s panem šéfkuchařem uvařili skvělá jídla: polévku Fasoláda, Ajvarovou omáčku s kuřecím masem a celozrnným knedlíkem, Bulgurové rizoto, Jáhlový dezert s tvarohem a ovocem. Dětem oběd moc chutnal, chodily si na přídavky i vícekrát. Tato jídla rádi znovu zařadíme do našeho jídelníčku. Dětem se pan kuchař líbil a proto není divu, že paní kuchařka měla výdejní okýnko prázdné, každý chtěl dostat oběd z rukou pana kuchaře J. Cílem bylo uvařit jídla nová, modernější z méně tradičních surovin, přiblížit dětem zdravé suroviny, které neznají a bojí se je ochutnat. Některé výrobky firmy Podravka – Lagris byly vystavené. Děti si mohly prohlédnout z čeho se oběd vařil, ale i jiné suroviny, které v jídelně běžně používáme (pohanka, různé luštěniny, jáhly, kuskus, bulgur, koření bez přídavků glutamátů a další).

Tento den byl zpestřením nejen pro naše strávníky, ale i pro kuchařky, které rády zkouší nové recepty, dozvěděly se pár zajímavostí ze světa gastronomie a pan šéfkuchař velice ocenil a pochválil práci našich kuchařek, vybavení a čistotu školní kuchyně. Rád se k nám opět někdy vrátí a my se budeme moc těšit. Děti se chtěly s panem šéfkuchařem vyfotit J a zde máte pár fotek.

Vaření s Podrav...
Vaření s Podravkou Vaření s Podravkou

Žaneta Sobelová, vedoucí ŠJ